A lúgosító diéta egyik legnagyobb előnye, hogy állítólag hatékonyan segít a rák megelőzésében, valamint az ízületi gyulladások elkerülésében. A mögötte meghúzódó elmélet szerint általánosságban véve túl sok olyan ételt fogyasztunk, amelyek elsavasítják a szervezetünket, és hosszú távon egészségkárosító hatással rendelkeznek. A lúgosító étrendet, amivel minden ilyen káros sav kiiktatható, nem más hozta divatba, mint Victoria Beckham, aki saját oldalán is közzétett egy lúgosító szakácskönyvet, állítván, hogy ő maga is elkötelezett híve ennek a diétának.
A lúgosításnak nyilván megvannak a maga előnyei, viszont nem feltétlen azok, amikre mindenki elsőre gondol. Tekintsünk egy kicsit tudományos szemmel a témára. Azt, hogy testünk mennyire savas vagy lúgos, a PH érték alapján tudjuk meghatározni. Az emberi gyomor például kifejezetten savasnak számít, ám erre jó oka van, hiszen le kell bontania a bevitt tápanyagokat. Testünk többi részében a PH érték eltérő lehet, ám az biztos, hogy az emberi vér számít a leglúgosabbnak. A lúgosító diéta felel azért, hogy a vér PH értéke kiegyensúlyozott maradjon.
Egy biztos, a lúgosító hatással bíró ételek kifejezetten jót tesznek az emberi szervezetnek, viszont nem kis odafigyelést igényel az étrend betartása, hiszen általában rengeteg olyan ételt fogyasztunk, amik kifejezetten savasítanak. Ilyenek például a hús, a tejtermékek, a gabonafélék, és számos feldolgozott és mesterségesen előállított élelmiszer. Mit érdemes tehát fogyasztanunk ha ezentúl nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a lúgosításra? Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget és feltétlenül kerüljük el a feldolgozott, félkész élelmiszereket. Ez az étrend tehát mindenképp a teljes értékű, tápanyagokban gazdag ételek fogyasztását szorgalmazza.
Ha lúgosító diétát szeretnél összeállítani az alábbiak szerepeljenek benne:
- Zöldségek: Brokkoli, karfiol, zeller, kelkáposzta, uborka, spenót
- Gyümölcsök: Alma, banán, bogyós gyümölcsök, szőlő, dinnye, citrom
- Fehérjék: Tofu, mandula
- Fűszerek: Fahéj, curry, gyömbér, tengeri só