Vegán táplálkozással milyen betegségeket kerülhetsz el?
A jól felépített vegán diéta bizonyítottan sokféle betegség megelőzésében szerepet játszik. Nézd meg az alábbi listát, hogy milyen betegségeket kerülhetsz el potenciálisan, az egészséges, kiegyensúlyozott vegán diétára való áttéréssel.
- Szív- és érrendszeri betegségek. Magvak és teljeskiőrlésű gabonafélék fogyasztásával, valamint a tejtermékek kiiktatásával az étrendünkből, jobb szív- és érrendszeri egészségnek örvendhetünk. Egy 2016-ban a PLOS Medicine szaklapban megjelent brit kutatás szerint, a vegán diéta csökkenti a szívproblémák és a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélyét. Emellett segít a szívroham és a stroke megelőzésében is.
- A szíved hálás lesz neked, ha száműzöd az állati eredetű ételeket az étrendjéből, hiszen ezzel megszabadulsz mindenfajta étkezéssel bevitt koleszterintől.
- Vérnyomás. A teljes kiőrlésű gabonafélében gazdag étrend mindenképpen jó az egészségnek, többet között csökkenti a magas vérnyomást, hiszen kevesebb zsíradékot, rossz koleszterint, fölösleges mennyiségű fehérjét viszel be.
- 2-es típusú cukorbetegség és inzulinrezisztenica. Becsélsek szerint Magyarországon az emberek nagyjából 70%-a érintett. Az inzulinrezisztencia, ami a 2-es típusú cukorbeteggség előszobája, így definiáltható: Zsír tárolódik olyan szövetekben, amit nem a zsír tárolására lettek kialakítva. Mint ahogy már említettem, a vegán étrend segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegség kialakulását, hiszen több rostot, kevesebb zsírt, fölösleges fehérjét, rossz koleszterint juttatsz be a szervezetedbe. Az Amerikai Diabétesz Társaság a vegán diétával kapcsolatban megállapítja, hogy ha a rostbevitel napi 50 g-nál több, az segíthet a vércukor-szint féken tartásában. A tojás fogysztása, (ami sokkoló módon az IR diétában korlátlanul fogasztható) az inzulinrezisztencia egyik fő okozója (többet itt: nutritionfacts.org)
- A 2-estípusú cukorbetegség és inzulinrezisztencia is visszafordítható egy alacsony zsírtartalmú növényi étrenddel!
- Prosztatarák. Egy 2005-ben, az Urológia szaklapban megjelent nagyszabású kaliforniai tanulmány alapján, azok a férfiak, akik a prosztatarák korai szakaszában vannak, megállíthatják vagy akár vissza is fordíthatják a betegséget nagyfokú életmódváltással. Az utóbbi gyümölcsökben, zöldségekben, teljeskiőrlésű gabonákban és hüvelyesekben gazdag vegán étrendet jelentett, szójával, vitaminokkal és ásványi anyagokkal kiegészítve. Emellett a kezelt csoport betegei részt vettek kis intenzitású aerobic, jóga, meditációs órákon és hetente jártak támogató csoportokba.
- Vastagbélrák. A teljeskiőrlésű gabonákban, friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend jelentősen csökkenti a vastagbélrák kialakulási esélyét.
- Mellrák. Azokban az országokban, ahol a nők sokkal kevesebb húst és állati eredetű táplálékot fogyasztanak, sokkal alacsonyabb a mellrákos esetek száma, mint ott, ahol azok szerves részei a diétának.
- Makula degeneráció. Az a fajta étrend, amelyben sok a friss gyümölcs, zöldség, különösen a leveles zöldek, répa, tök és édesburgonya, segít megelőzni a szemben jelentkező sárgafoltsorvadást, azaz makula degenerációt.
- Szürkehályog. Hasonlóan az iménti sárgafoltsorvadáshoz, a szürkehályogot is megállíthatja a vegán diéta, illetve a már említett zöldségek és gyümölcsök annak megelőzéséhez is hozzájárulnak.
- Ízületi gyulladás. A tejtermékek étrendből való kiiktatása már régóta összefüggésbe került az ízületi gyulladások okozta tünetek enyhülésével, de egy újabb, a Reumatológia szaklapban megjelent, tanulmány szerint, a gluténmentes és vegán diéta kombinációja nagyon ígéretes azok számára, akik rheumatoid arthtritis-ben (azaz krónikus sokízületi gyulladásban) szenvednek.
- Csontritkulás. A csontok egészsége a megfelelő mennyiségű fehérje- és kalcium-bevitelen múlik, illetve fontos mellette a magas kálium- és alacsony nátrium-szint megléte is. Egészséges vegán étrenddel, mind a négy tényező hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez. Kevesen tudják, hogy a tejtermékek bár tartalmaznak kálciumot, de azok felszívódása korántsem olyan hatékony mint gondoljuk, továbbá fogyasztásuk elvonja a csontokból a már beépült kálciumot. A tejterméket fogyasztók között gyakoribb a csontritkulás, mint a vegánok között!