A vegánokat gyakran keverik a vegetáriánusokkal. Míg a vegetáriánusok kizárják a húsokat, szárnyasokat és halakat, a vegánok ezt egy lépéssel tovább viszik, és minden állati származék fogyasztását feladják.
A vegán életmódnak több változatát különböztetik meg, attól függően, hogy ki miért dönt a vegán életmód mellett. Az egészségügyi vegán elsősorban a hangsúlyozottan létező és valós egészségügyi érvek miatt lesz vegán. A gazdasági vegán főként azért lesz vegán, mert felismeri, hogy az állattartás és az állatok kihasználására épülő gazdasági berendezkedés rendkívüli pazarló, pénzügyi szempontból egyáltalán nem éri meg és az emberi civilizáció fejlődésének egyik legnagyobb kerékkötője. Az ökológiai vegán a Föld, a természet és a környezet védelme miatt dönt úgy, hogy elhagy minden állati eredetű anyagot, mert felismerte, hogy az állattenyésztés a jelenlegi ipari méretekben teljességgel természetellenes és káros a Földre, így az egész emberiségre nézve is. Az etikai vegán az állatokkal való együttérzéstől hajtva hagy el minden állati eredetű dolgot.
Az összes alábbi táplálkozással kapcsolatos előny a friss gyümölcsben, zöldségben, gabonafélében, magvakban, hüvelyesekben és szójában gazdag vegán étrend következménye.
- Kevesebb telített zsírsav. A tejtermékekben és a húsokban nagy mennyiségben vannak jelen telített zsírsavak. Ha csökkentjük ennek a szervezetbe bevitt mennyiségét, azzal javíthatjuk az egészségünket, különös tekintettel a szív- és érrendszerre.
- Szénhidrátok. A szénhidrátok biztosítják a szervezetünk számára szükséges energiát. Ha nem rendelkezünk elegendő mennyiségű szénhidráttal, a szervezet kénytelen az izmok lebontásával energiához jutni.
- Az amerikai emberek 99%-a rosthiányos. A rostokban gazdag táplálkozás (és a vegán diéta általában ilyen) jobb emésztéshez vezet. A rostgazdag étrend segít a vastagbélrák elleni harcban is. (olvass többet itt: nutritionfacts.org)
- Magnézium. A magnézium a kalcium felszívódásában segédkező vitamin, amelynek jelentőségét gyakran alábecsülik a táplálkozástudományban. A magvak, és a sötét leveles zöldségek kiváló magnézium-forrást biztosítanak.
- Kálium. A kálium felelős a víz- és savegyensúlyért a szervezetben és arra serkenti a veséket, hogy szabaduljanak meg a mérgező anyagoktól. A magas kálium-tartalmú étrendek bizonyítottan csökkentik a szív- és érrendszeri problémák, valamint a daganatos betegségek kockázatát.
- A B-vitamin bevitele fontos az egészséges táplálkozáshoz. A folsav segíti a sejtek regenerációját, a vörös- és fehérvérsejtek képződését, valamint az aminosavak lebontását. A B12 vitamin azonban ajánlott “mindenevő”és vegán embereknek is.
- Antioxidánsok. Az antioxidánsok védelmet nyújtanak a sejtek károsodása ellen. Több tanulmány szerint pedig még számos rákos megbetegedés kialakulását is meg tudják előzni.
- C-vitamin. A C-vitamin immunerősítő hatása mellett, segít a fogíny egészségének megtartásában és a sebek gyorsabb gyógyulásában. A C-vitamin ugyancsak egy antioxidáns.
- E-vitamin. Ez a vitamin nagyon sok mindenben segíti a szervezetünket; jó hatással van a szívre, bőrre, szemre, agyra és még az Alzheimer-kór megelőzésében is szerepe lehet. A gabonaféléknek, magvaknak és a sötét leveles zöldségeknek magas az E-vitamin tartalma.
- Fitokemikáliák. A növényi eredetű ételekben jelen vannak a fitokemikáliák, amelyek segítenek a rákos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában, erősítik a védő jellegű enzimeket és együttműködnek az antioxidánsokkal.
- Fehérje. Az, hogy fehérjére szüksége van a szervezetünknek, nem meglepő. De az már annál inkább, hogy a legtöbbünk fehérje-bevitele messze túl magas, ezenfelül pedig nem egészséges formában történik, pl. vörös húsok fogyasztásával.